Evil Dead [2013]

Amikor napvilágot láttak az első hírek a kultikus Evil Dead feldolgozása kapcsán, nem kétlem, hogy horror-rajongók ezrei fogták a fejüket, hogy "te úristen, ezt most minek?". Talán voltak emberek, akiket megnyugtatott, hogy Bruce Campbell producerként azért kiveszi a részét a projektből, de lehetett voksolni arra is, hogy pénz, pénz, pénz... Az igazat megvallva nekem sem volt jó szájízem az első hírek után, de amikor megláttam az előzetest, egy elismerő csettintés kíséretében csúszott ki a számon: "Ez Igen".

És bevallom, nem csalódtam. Ugyan Fede Alvarez horrorja nagyobb arányban feküdt rá a gusztustalanságra, mint arra, hogy félelmetes legyen, de valljuk be, a trailerek tele voltak pakolva gusztustalannál gusztustalanabb dolgokkal, így erre lehetett számítani. Arra azonban én sem számítottam, hogy az előzetesekben felvonultatott gyomorforgató adagokból az előzetesekben mindössze csak a töredékét vonultatták fel, a filmben még jócskán akadnak bizarr dolgok. Valahol itt is csúszott meg a dolog: Alvarez ugyanis olyannyira el volt foglalva arról, hogy megbotránkoztassa a nézőt, hogy közben elfelejtett rémisztgetni, illetve azért párszor sikerült megugrasztania, de közel sem annyira, mint annak idején porbafingóként az eredeti Evil Dead. Mai szemmel nézve amúgy az sem félelmetes.

Szóval a lényeg, hogy a filmre nem érdemes egy kiadós ebéddel neki készülni, ha csak el nem fogyasztod addig, amíg be nem indul a zúzda... Erre picit várni kell, mert megalapozzák nekünk a dolgot azzal, hogy néhány fiatal egy erdei kuckóba érkezik. Hogy picit emberközelibbé tegyék a dolgot, egyikük, mégpedig Mia pont aznap teszi le a drogot. Barátai, valamint testvére szervezték meg neki ezt a kis kiruccanást. Hamar megtalálják azonban az ajtót a pincébe, ahol aztán a Necronomicon is előkerül, na meg ugye muszáj felolvasni belőle, hogy megidézzék az erdő szellemét. Ejj, ezek az amerikai fiatalok...

Az viszont mindenképp a remake javára írható, hogy nem másolja le egy az egyben az eredetit. Nem akarok sok mindent lelőni, de a finálé teljesen új jeleneteket tartogat. Mondjuk vannak képkockák, amik szinte úgy lettek átkopizva az alapanyagból, de nagyon sok esetben eltér, és ez viszont jó pont. Hiába nem annyira félelmetes, mintsem undorító film, azért valahol mégis csak visszahozta a horrorfilmekbe vetett hitem, amikből minőségi anyagot nem igazán kapunk manapság. Ellenben a szereplők színészi játékába inkább most nem mennék bele, nyilván nem azért, mert annyira mesterit alakítottak.

Végezetül pedig még annyit, hogy aki Evl Dead rajongóként ül le, az várja szépen meg a stáblistát, mert ha nem is egy egetrengető pluszt, de valamit kapunk a végére, ami némi nosztalgiával tölti el a rajongókat. Összességében élveztem a filmet, nem spóroltak sem a művérrel, sem a leszakadt, szétszabdalt, megégett, megszúrkál, feldarabolt, feltrancsírozott - és még sorolhatnám - testrészekkel, végtagokkal. Van itt minden, ami után egy trash horror fanatikus mind a tíz ujját (durva egy ilyen filmnél leírni, de üsse kavics) megnyalja, és még az Evil Dead rajongók többsége sem fog talán csalódni. Várjuk a folytatást! 8/10.

http://mozizoom.blogspot.hu



Megjegyzések