Premiercsokor - Történelmi dráma és családi őrület a vásznon

A hét legerősebb bemutatója a 12 év rabszolgaság, de jut hely családi tragikomédiának és rajzfilmnek is.


12 év rabszolgaság
Hollywood egyik legegyedibb rendezője az ír–angol konfliktus után (Éhség) ismét kényelmetlen történelmi témát feszeget. Az amerikai polgárháború előtti vészterhes időszakban játszódó történetben egy elismert fekete hegedűművész kénytelen megtapasztalni, mivel jár a szabadság elvesztése. Embert próbáló küzdelmek árán igyekszik megőrizni méltóságát kegyetlen gazdája ellenében. A film kevésbé groteszk nézőpontból vizsgálja a rabszolgaság intézményét, mint Tarantino Djangója, de talán éppen hagyománytisztelőbb hozzáállása miatt – no meg a remek színészi játék és a hitelesség okán – mélyenszántóbb látleletet is kínál róla.
Csókok és gólok
Egy esküvő önmagában is kellő okot szolgáltat az izgalmakra, hát még akkor, ha éppen arra a napra esik a futball-világbajnokság döntője, amikor a népes spanyol család az ifjú pár boldogságának szeretne örülni. Ezt már csak tetézi az örömapa rosszulléte, meg a különféle szerelmi bonyodalmak lelepleződése. Összcsaládi pszichodráma a köbön.
Vágyak szerelmesei
A forgatókönyvíróként Oscarra jelölt Stuart Blumberg filmjében – mely a színészként is ismert alkotó első rendezése – három, jó állással rendelkező férfi  kálváriája bontakozik ki a szemünk előtt, akikben egy valami a közös: mindannyian küzdenek valamilyen függőséggel. De talán éppen a baráti közösség ereje segíthet nekik túllendülni a holtponton. A film főszerepeit Mark Ruffalo, Tim Robbins, Gwyneth Paltrow, Josh Gad, Joely Richardson, Patrick Fugit és a popsztár Alecia Moore (Pink) alakítja.
Csodabogarak – Az elveszett hangyák völgye
Úgy tűnik, elég régen volt már Z, a hangya sikere ahhoz, hogy ismét érdemes legyen egész estés animációt szentelni a szorgalmas kis lények valóban izgalmas világának. Melynek része az állandó küzdelem is, amit egy félbehagyott piknik maradékáért folytat két – a vörös és a fekete – hangyafaj. Az összecsapás ütközőzónájába azonban egy vétlen harmadik fél kerül: egy bájos katica, aki az egyik tábor segítségére siet, amikor azok várát a kegyetlen vörösök ostromolni készülnek.

mno.hu

Megjegyzések