Top 10: Coen-filmek

Vígjáték, western, thriller, dráma, krimi... Coenékben az a jó, hogy akármilyen hangulatban vagyok, biztosan találok a repertoárjuk között egy éppen passzoló filmet. Lévén, hogy kedvenc rendezőim listáján egy Top 3-ban biztosan benne lennének, összegyűjtöttem hát tőlük a 10 kedvenc filmemet. Szigorúan szubjektív vélemény alapján.





10. Fargo [1996]

Tudom, tudom. Kultuszfilm, Oscar-díj... De valahogy sosem kaptam el annyira a Fargo fonalát, hogy egy tizedik helynél előrébb tudjam tenni. Szeretem, szó se róla, de én személy szerint egy kicsit mindig túlértékeltnek tartottam. Sokan amúgy a lista első helyezettével vannak így.


9. Nem vénnek való vidék / No Country for Old Men [2007]

Nem volt tudatos lépés, hogy az Oscar-díjas filmek hátra kerüljenek, egyszerűen így alakult. A No Country első megtekintése alkalmával ledöbbentem, hogy mikre nem képesek ezek az emberek. Viszont az újra nézés alkalmával már kicsit csökkent az élmény. De még így is, a kilencedik hely úgy vélem nem egy rossz eredmény.


8. Arizonai ördögfióka / Raising Arizona [1987]

Amikor még Nic Cage minőségi filmekben játszott, mi? Azt hiszem ez egy tipikus Coen-film. Mit tehet az a pár, akiknek nem lehet gyerekük? Nyilván elrabolnak egyet az Arizona ötösikrekből, hiszen "nekik még úgyis marad négy..."


7. Égető bizonyíték / Burn After Reading [2008]

George Clooney, Brad Pitt, John Malkovich, Francis McDormand, Tilda Swinton (aki itt kivételesen valami ritka szexi), J.K. Simmons, Richard Jenkins... És ezek csak a nevek voltak. Még nem is beszéltem a film humoráról... De nem is fogok, mert ha láttad, tudod miről beszélek. Ha nem láttad, akkor tudod, mit kell tenned.


6. Ó testvér merre visz az utad? / O Brother, Where Art Thou? [2000]

Ilyen az, amikor Coenék pont Homérosz - Odüsszeiáját szemelik ki alapanyagnak. Ezúttal azonban három fegyenc, akik megszöktek sittről. Ja, és a harmincas évek Amerikájában járunk. Ha nem vágod töviről hegyire az Odüsszeiát, akkor sem kell kétségbeesni, a film még így is piszkosul szórakoztató.


5. Hollywoodi lidércnyomás / Barton Fink [1991]

Uram atyám, nemrég néztem újra, de már megint berántott. Majd akarok róla bővebben is írni, addig legyen elég annyi: ilyen nyomasztó még egy szálloda sem volt, John Turturro talán sosem alakított ekkorát, miközben a filmben alig történik valami, de nem bírod levenni róla a szemed.


4. Az ember, aki ott se volt / The Man Who Wasn't There [2001]

Zsarold meg, aki dugja a feleséged, majd amikor rájön erre, véletlenül nyírd ki és sodródj az árral - ahogyan azt Billy Bob Thornton, a megkeseredett borbély is teszi ebben a zseniális filmben, miközben nincs olyan pillanat, hogy nem lóg cigaretta a szájából.


3. A halál keresztútján / Miller's Crossing [1990]

Gengszterfilm, méghozzá minőségi. Odafigyelést és többszöri újra nézést igényel, de azt nem lehet elvenni tőle, hogy minden egyes mondat, minden egyes gesztus és minden egyes képkocka, amit ebben a filmben látsz, sokszor és precízen átgondolt.


2. A nagy ugrás / The Hudsucker Proxy [1994]

Ekkora nagyvállalati kritikát, amit A nagy ugrás szállít, ritkán látni. Mindez olyan humorral, ami szintén nem mindennapi. Tim Robbins felejthetetlent alakít, Paul Newman itt is zseniális. Láthatjuk, hogy milyen könnyű a csúcsra törni, de azt is, hogy zuhanni még könnyebb. Szó szerint.


1. A nagy Lebowski / The Big Lebowski [1998]

Aki ismer, az tudja, aki nem, az most megtudja: nálam a Lebowski mindenek felett van. Piszok jól megírt karakterek, szövevényes történet, ütős dumák, Dude pedig egy valódi legendává nőtte ki magát. A vicc az egészben, hogy elsőre nem nagyon fogott meg, de immár évente megnézem és mindig piszok jól tudok rajt szórakozni.



 http://darksidejoint.blogspot.hu





Megjegyzések

  1. Tényleg remek rendezők és remek filmek. Ezt a kettőt nem láttam:Nem vénnek való vidék / No Country for Old Men [2007]és A halál keresztútján / Miller's Crossing [1990]. Bepótolom..

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése