Szeleczky Zita-emlékév

Szeleczky Zita-emlékévet szerveznek a 2019-es esztendőben a színművésznő halálának huszadik évfordulója alkalmából.

A harmincas-negyvenes évek egyik legnépszerűbb színésznője, akit a nemzet kishúgaként emlegettek, a szovjet megszállás után elhagyni kényszerült Magyarországot, de hitét, magyarságát és szép magyar beszédét tökéletesen megőrizte a több mint negyven évig tartó emigrációban is. Előadói estjeivel a világ számos pontjára eljutott, őrizve a lángot, verset, dalt, magyar szót.
Jövök mint bujdosó igric, szeretném bejárni az egész világot, hogy egy-egy estére hazavigyem magyar testvéreimet egy országba, mely valaha boldog valóság volt mindannyiunk számára, – ma pedig fájó, elérhetetlen álom…

– vallott a művésznő küldetéséről emigráns éveiben.
A Szeleczky Zita-emlékév fővédnőkének Balog Zoltánt, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnökét kérték fel. A korábbi emberi erőforrások minisztere Nekézsenyben nőtt fel, ahol a művésznő fiatalkora legszebb nyarait töltötte és ahol végakaratának megfelelően örök nyugalomra helyezték.
Az emlékévet A nemzet kishúgáért alapítvány szervezi, amelynek alapítója a művésznő keresztfia, szellemi hagyatékának gondozója, Jávor Zoltán. Az emlékév keretein belül kiadtak már egy szép naptárat Szeleczky Zita képeivel, amely a Józsa Judit Galériában megvásárolható (1052, Budapest, Városház utca 1.). Az ebből származó bevételt az emlékév programjaira fordítják.
Számos izgalmas eseményre látogathatnak el az érdeklődők az emlékévben: emlékkiállítás, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések és színházi előadás is szerepel a gazdag programsorban, de emellett filmek és könyvek is készülnek az elbűvölő színésznőről.
Februárban Szeleczky Zita-díjátadót szerveznek, ahol olyan művészek, írók, színészek, énekesek munkásságát ismerik el, akik a művésznő által képviselt, hittel vallott értékek mentén alkottak, alkotnak.
Az emlékév keretein belül az Uránia Nemzeti Filmszínházban március, április és május folyamán Szeleczky Zita nagysikerű filmjeit vetítik. Egy emlékkiállításon is bemutatják a tehetséges színésznőt, életművét a Párbeszéd Háza szervezésében április 12. és május 17. között.
Szeptemberben a Turay Ida Színházban Topolcsányi Laura felújított Csillagok között című drámáját mutatják be Vásári Mónika, Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó szereplésével, akik Szeleczky Zitát, Karády Katalint és Gobbi Hildát alakítják. A színházban szeptembertől Szeleczky Zita-bérlet kiadását is tervezik.
Dokumentumfilmekben is megemlékeznek a művésznőről, ezek mellett két könyv is készül: Jávor Zoltán egy második kötet megírásába kezdett bele a Hit és magyarság – Szeleczky Zita élete és művészete című összefoglaló munkája folytatásaként. Szeleczky Zita, a magyar divatikon címmel pedig egy másik figyelemre méltó kiadványt terveznek a művésznőről. A kötet összeállítását divatszakértőként Takács Zsuzsa és Szombati Klára divattervezők segítik.
Az emlékév célkitűzései közé tartozik, hogy minél többen emlékezzünk a magyar szín- és filmjátszás kiemelkedő alakjára, aki életével is példát mutatott. Hite, határtalan hazaszeretete példaértékű, fennmaradt filmjeinek, lemezeinek hála ma is gyönyörködhetünk tehetségében. Ódry Árpád, a Színművészeti Akadémia legendás elnöke azt mondta róla: „Ilyen tehetség száz évben csak egyszer születik!” A Szeleczky Zita emlékév fontos célja az is, hogy a művésznő munkássága bekerüljön a Magyar Értéktár kiemelt értékei, kulturális örökségeink közé.
A Magyar Demokrata és a demokrata.hu időről időre előzetesen hírt ad a programokról és beszámol az emlékév eseményeiről.
A művésznő életéről IDE kattintva olvashatnak bővebben. 
Elek Nikolett - www.demokrata.hu

Megjegyzések