A Hollywood felirat szörnyű titka

A Mount Lee csúcsán közel 100 éve áll egy felirat, amelyet a Los Angeles Times kiadójának, Harry Chandlernek köszönhetünk. A jó üzleti vénával megáldott Chandler ki akarta használni a filmipar növekedése miatti ingatlanár-emelkedést a területen, így reklámként a dombok tetejére elhelyezett egy feliratot, amely büszkén hirdette Hollywoodlandet.

Sajnos a világválság Chandler ingatlanbizniszét sem kímélte, csődbe ment. Ez azt jelentette, hogy később senki sem viselte gondját a feliratnak, így aztán a „H” betű szép lassacskán megadta magát és végigszánkázott a poros hegyoldalon, majd a mélyben kötött ki. A városvezetés nem akart szenvedni a felújítással, 1949-ben inkább ledózerolta volna a jelképet. Azonban ezt a környéken lakók nem hagyták: heves tiltakozások törtek ki. A városvezetésre egyre nagyobb nyomás helyeződött. Végül csak a landet távolították el, a többit pedig felújították. Megszületett Hollywood.
Aztán később a harmadik O is a mélybe vetette magát, a második L betűt pedig felgyújtották, de többször esett huligánok áldozatává a felirat.
Azóta acéllábazatát megerősítették, és bizonyos időközönként lefestik a betűket, szóval folyamatosan gondozzák őket. Az emberek annyira magukénak tekintik a szimbólumot, hogy egy nagy méretű összefogásnak köszönhetően a Hollywood jelképe körüli földet védetté nyilvánították, azaz nem épülhetnek köré lakások.
Néhány betű. Mégis mennyi mindent mond. Egy életérzés. Az emberek harcolnak érte foggal-körömmel, ha kell, akkor milliárdokat gyűjtenek össze a felújítási költségekre. Pedig mennyi minden másra lehetne költeni azt a pénzt. Azonban ez a rideg acélszerkezet egy meghatározó szimbólummá vált. Mi pedig ragaszkodunk a szimbólumainkhoz, hiszen azok segítségével kifejezhetjük magunkat. Legyen az egy kereszt, egy burka, egy pipa, egy zászló, vagy egy áruház fülbemászó reklámja, mind-mind elárul valamit. Mi jut eszedbe az almáról? Az Apple? Vagy inkább Isaac Newton? Esetleg Hófehérke? Talán Ádám és Éva? Netán csak az egészség?
Egy szimbólum képes összehozni és összetartani egy közösséget, miközben megosztja a társadalmat. Ameddig az iszlám egyik jelképe, a burka összekovácsolja a muszlim nőket, addig világszerte parázs viták folynak a viseléséről. Hollywood is ilyen. Valakinek a csillogás, a pompa szimbóluma, míg mások a romlást, a züllöttséget látják benne. Kreált szimbólumainak fogságában élünk, készek vagyunk akár meghalni is értük, de ettől működik a világunk. Mindenki tudja, mindenki érti.
Rólad mit mesélnek?
Tóth Dalma - www.888.hu

Megjegyzések