Gesztesi Károly – Egy csupaszív mackó, aki először nem is színésznek készült

 Nagyon fog hiányozni
Tudom, hogy Gesztesi Károly sok filmben, megannyi színdarabban játszott és rengetegszer kölcsönözte a hangját idegennyelvű filmek szereplőinek, de nekem akkor is a Shrek hangja Gesztesi Károly. Abban a hangban annyi szív van, hogy fából van az, aki nem szerette meg egy életre.

Amikor még kicsi volt

 Gesztesi Károly 1963. április 16-án született Budapesten Tóth Károly néven.

Szülei két éves korában elváltak. Édesapja jó ideig próbálta ellátni az apai teendőit, eleinte kirándultak, és pingpongoztak is.

„De magához már nem tudott átvinni, mert olyan pici albérletben lakott, hogy ott csak egy ágy és egy szekrény fért el. Aztán elmaradtak ezek a látogatások, de nem török pálcát apám feje fölött.” – mondta anno a színész, akit édesanyja és nagymamája neveltek.

A válás után édesanyja férjhez ment Gesztesi Jánoshoz, akinek nevét a színművész később hivatalosan is felvette.

Közben született egy féltestvére is, Gesztesi Márta. Gesztesi János és Károly már az elején jól kijöttek egymással. A férfi 2017-es haláláig nagyon szoros viszonyt ápoltak egymással. Rengeteg gyerekkori emléke kapcsolódott hozzá, többek között az első színházi élményeit is Jancsi papának köszönhette.

 „Rengeteg előadásra vitt el, igaz, csak a második felvonásra jutottunk be, mert a jegy árát sosem tudtuk kifizetni. Ezért szünetben belógtunk. Az összes színházi előadást kívülről fújtam, persze csak a második felvonástól.”

Vízilabdázott, de valójában zenész szeretett volna lenni 

Sokáig vízilabdázott, szertett a többiekkel bandázni, csapatba tartozni. Hatéves korától zongorázott, aztán bekerült a Bartók Zeneművészetibe zeneszerzés szakra, közben fagottozott, és trombitált is. Ám egyszer csak úgy érezte, hogy nem neki való az a magányos zeneszerzői pálya. Ennek ellenére a zene szeretete örökre mellé szegődött.

És akkor jött a Színművészeti Ekkor a színészt még Tóth Károlynak hívták, ám nem sokkal később hivatalosan is eldobta vér szerinti apja vezetéknevét, és a nevelőapjáét vette fel. Gesztesi ezt mindig is azzal magyarázta, hogy csupán praktikus okok miatt döntött a névváltoztatás mellett.

Miután kétszer nem sikerült a felvételije a Színművészeti Főiskolán, elhatározta, hogy nevet változtat. „Nem találtam más magyarázatot arra, hogy újra és újra kidobnak, csak azt, hogy mire a nevemhez, azaz a kezdőbetűjéhez érnek, addigra elfárad a vizsgabizottság.

Hazamentem és megkérdeztem a nevelőapámat, hogy felvehetem-e a nevét, ő pedig boldogan igent mondott.” Be is jött a terv, mert Gesztesiként valóban felvették.

Osztálytársával, Ternyák Zoltánnal együtt évfolyamának legtehetségesebb színészjelöltjeiként
 tartották számon.

(...)

Nagyon fog hiányozni
A sors kiszámíthatatlan. Senki nem tudja közülünk, mikor jön el az ő órája. 

Elhitetjük magunkkal, hogy örökké élünk, de ez nem így van. 

Így volt ezzel Gesztesi Károly is, akit 56 évesen, hirtelen, minden előzmény nélkül ragadott el a halál.

Már sohasem fog alaptermészetéhez tartozó jókedvével inspirálóan hatni senkire, már sohasem fogjuk látni a színpadon, csak a filmek maradnak nekünk vigasztalásul, emlékezetéül. 

Gesztesi Károly az a színész volt, akit valóban egy egész ország szeretett, kollégái és a közönség is.

A teljes cikk ITT olvasható el.

https://hetijoarc.blogstar.hu

Megjegyzések