Sztálin KGB-s bérgyilkosokkal akarta megöletni az egyik legnagyobb amerikai westernhőst

Kiderült az eszement titok!

1979. június 11-én hunyt el John Wayne, művésznevén Duke, eredeti neve Marion Michael Morrison, aki a filmekben megtestesítette az erős, hallgatag cowboy vagy katona szerepét, és aki sok tekintetben megtestesítette korának idealizált amerikai értékrendjét.

Az Oscar-díjas amerikai színész 1907. május 26-án született, egy iowai gyógyszerész fiaként. A Duke becenevet még fiatal korában szerezte, majd később egyik korai filmjében Duke Morrisonként szerepelt – írták a Britannica.com online enciklopédia honlapján.

A szegény családból származó fiú már az 1920-as években szerepelt némafilmekben, bár még ilyenkor színészi tehetségét még nem igazán ismerték el, de járása és megjelenése az akkori western, majd később a második világháborús filmekben tették híressé.

Az 1940-es évektől egészen az 1970-es évekig tartó munkásságának köszönhetően az Amerikai Egyesült Államok egyik jelképévé vált.


 

John Wayne Marion Robert Morrison néven született, de nevét szülei Marion Michael Morrisonra változtatták, mert testvére születése előtt arra a döntésre jutottak, hogy a fiatalabb gyermekük kapja majd a Robert nevet.

A színész gyermekkora nagy szegénységben telt, ugyanis apja nem bánt túl jól a pénzzel, ám ennek ellenére Duke Morrison jó tanuló volt, és mind a diákok, mind a tanárok körében is népszerűségnek örvendett. Korához képest elég magas volt, részben ennek köszönhette, hogy tagja lett, majd később egyik sztárja is a glendale-i középiskola futballcsapatának.

Sportolói pályafutását egy úszás közbeni sérülés elvágta, ezzel együtt sportolói ösztöndíját is elvesztette, így pénz hiányában kénytelen volt tanulmányait abbahagyni.

A későbbi Oscra-díjas színész 1925-ben iratkozott be a Dél-kaliforniai Egyetemre, az itt töltött évei alatt a Fox Film Corporationnél dolgozott, mint segédmunkás, majd végül statisztamunkát is kapott.

Ennél a filmstúdiónál került barátságba John Ford négyszeres Oscar-díjas filmrendező és filmproducerrel.

Így került kapcsolatba a filmvilággal, és kapott szerepet – néhány kisebb szerep után – egy nagyszabású vadnyugati filmeposz, a Nagy ösvény című filmben.

Az említett filmes szerepe után indult be igazán színészi karrierje, ugyanis a rákövetkező évtizedben csaknem hetven másodosztályú western- és kalandfilmben is szerepet kapott, míg végül 1939-ben a John Ford által rendezett Hatos fogat című film revolverhőseként az igazi filmsztárok sorába emelkedett.

Ezt követően még több westernfilmben, világháborús filmben, romantikus vígjátékban és drámákban is láthattuk a színészt, ezek közül kiemelendő az 1949-es Iwo Jima fövenye című film, amelyben a megalkuvást nem ismerő, kemény tengerészgyalogos őrmesterként nyújtott alakítása Oscar-jelölést hozott.

Ám az Oscra-díjat csak 1970-ben vehette át A félszemű (True Grit) című westernfilmben részeges, makacs, de szerethető Rooster Cogburn rendőrbírójának megformálásáért.

Wayne utolsó filmjét, A mesterlövészt (The Shootist, 1976) –, amelyben egy öregedő, rákban haldokló fegyverforgatót alakít – sokan a Rio Bravo óta legjobb westernjeként méltatták. Ez a szerep megrendítő búcsú volt a színész számára, aki három évvel később maga is rákbeteg lett, és 1979. június 11-én 72 évesen elhunyt.

John Wayne szókimondó jobboldali politikáját a konzervatívok csodálták – persze a liberálisok gúnyolták.

Politikai nézeteitől függetlenül Wayne-t a filmművészet kiemelkedő ikonjaként tartják számon, egyesek szerint minden idők legnagyobb hollywoodi sztárjaként.

John Wayne és a felbérelt KGB-ügynökök

Az amerikai legendáról talán kevesen tudják, hogy Joszif Sztálin is felfigyelt a filmjeire. A szovjet kommunista diktátor látta, hogy a mozik – és a bennük szereplő sztárok – mekkora hatalommal és befolyással bírnak a nagyközönségre. Látta ezt a náci német propagandában a második világháború alatt, és hatékonyan használta ezt Hitler a saját személyi kultuszának előmozdítására – írták a Military.com honlapján.

Amikor látta, hogy John Wayne befolyása, mint heves antikommunista egyre növekszik, elrendelte a színész megölését.

Sztálin állítólag több bérgyilkost is küldött a feladat elvégzésére.

Amit Wayne és a hollywoodi barátai tettek a bérgyilkosokkal, azt pontosan senki sem tudja, de a Military.com cikke szerint állítólag Wayne és forgatókönyvírója, Jimmy Grant elrabolták a bérgyilkosokat, kivitték őket a tengerpartra, ahol eljátszották a bérgyilkosok kivégzését.

Senki sem tudja mi történt pontosan ezután, de Wayne barátai szerint a szovjet ügynökök attól a naptól kezdve az FBI-nak dolgoztak.

Sztálin 1953-ban bekövetkezett halála után utódja, Nyikita Hruscsov 1958-ban személyesen is találkozott John Wayne-nel, és akkor közölte vele, hogy meggyilkolásának parancsát visszavonták.

Wayne mindvégig tudta, hogy vérdíj van kitűzve a fejére, mégis visszautasította az FBI szövetségi védelemre vonatkozó ajánlatát, és még a családjának sem szólt.

www.hirado.hu

 

 

 

Megjegyzések