Robin Williams sárga csillaggal a körúton

A Hazudós Jakab című filmet 1997-ben forgatták Magyarországon. A történet szerint a Robin Williams által játszott főhős egy lengyelországi gettóban él, és véletlenül híreket hall a német őrparancsnokság rádióján arról, hogy az orosz csapatok közelednek.


A gettó lakóiban reményt kelt, hogy valakinek közülük rádiója van, és attól kezdve Jakabnak hazudnia kell a híreket a szövetségesek hadműveleteiről.
A film vezető producere Williams akkori felesége, Marsha Garces Williams volt, a magyar gyártásvezető Baló Sándor, többek között a Koltai Lajos rendezte Sorstalanság, a Mansfeld (rendező: Szilágyi Andor), a Kínai védelem (Tompa Gábor), Pillangók (Forgács Gábor) producere.
 Abban az időben több nemzetközi filmet is forgattak Magyarországon. A Mafilm akkori résztulajdonosa volt az azóta tönkre ment TMA amerikai–magyar produkciós cég, amelynek tulajdonosa, Helle László több jelentős produkciót is hozott hozzánk. Akkoriban forgatták itt például a For my baby című holland filmet vagy a Dosztojevszkij regényből készült angol Játékost Makk Károly rendezésében.
A Hazudós Jakab forgatása hat hétig tartott, Robin Williamsnek még semmiféle alkoholproblémái nem voltak, kedves, közvetlen emberként dolgozott a stábbal. Forgatás közben is állandóan megcsillantotta humorát.
Baló Sándor emlékei szerint, amikor a New York Kávéházban készültek a film jelenetei, felvételszünetben Williams úgy lépett ki a Nagykörútra, hogy ruháján rajta hagyta a sárga csillagot. Nyugodtan elsétált a Blaha Lujza térig és vissza, de a producer szerint semmiféle feltűnést nem keltett vele.

www.nol.hu

Megjegyzések