Kiderült, hogy Robert Downey Jr. is magyar származású

Már megszokhattuk, hogy minden út a magyarokhoz vezet, na de, hogy Vasember is magyar származású lenne? Úgy tűnik szegről-végről igen.

Egy magyar szervezet ugyanis kikutatta, hogy Hollywood egyik legnépszerűbb csillaga is magyar ősökkel rendelkezik, akik Tatán voltak lisztkereskedők.

A Magyar Hollywood Tanács a Facebookon azt írja, hogy az 1965. április 4-én született Robert Downey Jr. bár vérbeli amerikainak tudhatja magát, ugyanis a New York-i Greenwich Village-ben született, szépapja a magyar Stern Jakab volt.
Mivel a szálak elég kuszák, így jobb is, ha idézzük a Facebook posztot:
1820-ban látta meg a napvilágot, és egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén. Stern Jakab felesége a Tatán 1828-ban született Deutschländer Eleonóra volt. Most mindketten a tatai zsidó temetőben nyugszanak. Stern Jakab halála után Deutschländer Eleonóra újra férjhez ment, és Deutsch Simonnal közösen kibéreltek egy malmot Tata határában, Szomódon. Az 1879-en ismét megözvegyült Deutschländer Eleonóra a szomódi malom bérleti jogát a lányának, Ilkának adta át. Stern Ilka férjét Ormay Rudolfnak hívták, 1836-ban született Magyarországon, és szintén New York-ban hunyt el 1909-ben. Stern Ilka és Ormay Rudolf négy gyermeket nevelt, közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája. Az Ormay-házaspár az 1880-as évek végén vándorolt ki Amerikába, ott kötött házasságot Eleanore Ella Ormay 1911-ben James McLauchlen-nel, és az ő kapcsolatukból született Betty McLauchlen, vagyis Robert Downey Jr. nagymamája. Most a leszármazási vonalon már el is érkeztünk a filmsztárhoz: Betty McLauchlen férjét Robert Eliasnak hívták, ők adtak életet a Robert Elias néven született Robert Downey Sr.-nak, vagyis Robert Downey Jr. édesapjának.
A Magyar Hollywood Tanács a napokban fel is keresete a színész őseit a tatai zsidó temetőben.
https://filmszakadas.blogstar.hu
(borító: variety.com)

Megjegyzések