Ferrari Violetta üstökösszerű pályafutása

Édesapja olasz hadifogolyként került Hódmezővásárhelyre...

Kilencven esztendeje született Ferrari Violetta Jászai Mari-díjas színésznő, akinek tíz éve volt arra, hogy örökre belopja magát a magyar férfiszívekbe.

Édesapja olasz hadifogolyként került Hódmezővásárhelyre, ahol 1930. április 25-én negyedik gyerekként született meg. Miután a szegénység elől felköltöztek Budapestre, gyermekszínészként tűnt fel Lakner bácsi társulatában, játszott a Magyar Rádió gyermektársulatában, részt vett a Corvin Áruház gyermekruha-bemutatóin, Sennyei Vera partnere volt a Vígszínházban.

 Elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol már hallgatóként kitűnt a többiek közül. Még nem is végzett, már ő volt az ügyeletes szerelmes fiatal színésznő. Diplomáját 1949-ben kapta meg, s rögtön szerződtette a Nemzeti Színház, ahol klasszikus és kortárs drámák vezető szerepeinek egész sorát kapta. A Magyar Rádió műsorújság munkatársa lelkendező írásban számolt be a fiatal művésznő alakításairól. Friedrich Schiller Ármány és szerelem című színművében Lujzát, a polgárlányt alakította, szerelmesét, a nemesi származású Ferdinándot a fiatal Gábor Miklós játszotta, a többi szerepben olyan színészóriások tűntek fel, mint Somlay Artúr és Gózon Gyula.  

A magyar színháztörténet meghatározó korszakában került a legnagyobbak közé, Tímár Józseffel, Gobbi Hildával és első férjével, Básti Lajossal dolgozott együtt. 1950-től 1956-ig eljátszotta Hippolytát, az amazonkirálynőt (Shakespeare: Szentivánéji álom), Ophéliát (Shakespeare: Hamlet), Cherubint (Beaumarchais: Figaro házassága) és Tündét (Vörösmarty: Csongor és Tünde). 

 

1950-től filmezett is. Határozott jellemű, érzelmes lányokat alakított a Dalolva szép az élet (1950), a Civil a pályán (1951) című filmvígjátékokban, szemüveges egyetemi tanárnőt a 2x2 néha 5-ben (1954), Szendrey Júliát a Föltámadott a tengerben (1953).  

Népszerű volt, kortársai benne látták megtestesülni az emancipált nőt, elhalmozták szerepekkel, 1956-ban második férjével és pólyás gyermekével mégis elhagyta az országot. Először Bécsben, később a Német Szövetségi Köztársaságban telepedtek le.

Színészi pályája nem ért véget, musicalekben és filmekben is szerepelt. Legnagyobb színpadi szerepálma is megvalósult, a címszerepet alakíthatta G. B. Shaw Caesar és Cleopatra című drámájában. A rendszerváltás után többször hazalátogatott, de szerepet már nem vállalt. 1997-ben végleg hazaköltözött Magyarországra, 2014. január 23-án hunyt el Budapesten.  

MTVA ARCHÍVUM

Megjegyzések