„Ha kell, akkor a legvégső fórumig is elmegyünk”

 Kálomista: Harcolni fogunk!

– Fellebbezésünk az alkotói szabadság védelmére épül, ami alkotmányos jogunk, és bár ez – érdekes módon – eddig főleg a balliberális oldal vesszőparipája volt, ebben az ügyben azonban mélyen hallgatnak – mondta lapunknak az ElkXrtuk című film producere, Kálomista Gábor, aki január elején fellebbezést nyújtott be, miután a bíróság decemberben – Kálomista szerint kifogásolható pervezetéssel – Hann Endrének adott igazat. A producer kijelentette, folytatják az ügyet, akár a legvégső fórumig elmennek, amíg valamilyen módon nem születik olyan ítélet, amely az alkotói szabadságot tiszteletben tartja. 

– Beadtuk a fellebbezést, elsőfokú állításunk az, hogy a művészi szabadságot nem lehet felülírni, az alkotói és művészi szabadság sérthetetlen – fejtette ki lapunk megkeresésére Kálomista Gábor. 


 

Mint ismert, a Fővárosi Törvényszék december elején meghozott elsőfokú ítélete szerint a Megafilm Kft. „megsértette a felperes jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait a Megafilm.hu oldalon megjelent közleményében”. Hann Endre azért perelte be márciusban a Megafilmet, mert úgy érezte, vele azonosítják a film egyik főszereplőjét. A bíróság mostani ítéletében eltiltotta az alperest a további jogsértéstől, és a Megafilm honlapján bocsánatot kell kérnie Hann Endrétől. Ezenkívül 1,5 millió forint sérelemdíjat és ötszázezer forint perköltséget is fizetnie kell.

– Az, hogy az bíró olyan pervezetéssel, addig tekeri az ügyet, amíg olyan kereset nem születik, ami neki megfelel, egészen példátlan, így kifogásoljuk a pervezetést és fönntartjuk az álláspontunkat, hogy a film nem sértett senkit – hangsúlyozta Kálomista Gábor. Hozzátette, még ha így is lett volna, ne felejtsük el, hogy Hann Endre ennek a korszaknak jelentős szereplője volt, több száz milliós megrendeléseket kapott az akkori kormánytól. 

A filmben nem hangzik el a neve, az pedig, hogy utána kommunikációs szinten mint archetípust megjelöltük, az abszolút az alkotói szabadsághoz tartozik. A producer szerint ezek a bírói gyakorlatok nem segítik hazánk igazságérzetét, a fellebbezésük az alkotói szabadság védelmére épül, ami alkotmányos jog, és bár eddig főleg a balliberális oldalnak volt ez a vesszőparipája, ebben az ügyben azonban mélyen hallgatnak. Kálomista Gábor elmondta, Hann Endréék először még azt kérték, hogy tiltsák be a filmet, később azonban amit a bíró tollba mondott nekik, azt a keresetet módosították addig, amíg meg nem tudták hozni a vérlázító ítéletet. Bár a tárgyalás következő időpontjáról Kálomista Gábor nem tudott felvilágosítást adni, azt azonban elmondta, „folytatjuk az ügyet, akár a legvégső fórumig elmegyünk, amíg valamilyen módon nem születik olyan ítélet, ami legalább az alkotói szabadságot tiszteletben tartja” – fogalmazott a producer.

Borítókép: Kálomista Gábor, az ElkXrtuk című film producere (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

www.magyarnemzet.hu

 

Megjegyzések