Filmklasszikusok - Casablanca (1942)

Kertész Mihály (Michael Curtiz) örökérvényű klasszikusa.

Az 1942-es "Casablanca" igazi klasszikus, amely örökérvényű szerelmi történetét egy olyan háttérbe helyezi, ahol a háború és a politika uralkodik. Michael Curtiz rendezése és az ikonikus szereposztás együttesen hozza létre azt a varázslatos atmoszférát, amely miatt ez a film örökre a filmtörténelem egyik legemlékezetesebb alkotásaként marad fenn. 

A történet középpontjában Rick Blaine (Humphrey Bogart) áll, a cinikus és magának való kocsmatulajdonos, aki a második világháború idején Casablancában menekülteknek nyújt menedéket. Blaine apolitikus hozzáállása azonban megváltozik, amikor régi szerelme, Ilsa Lund (Ingrid Bergman) váratlanul felbukkan a bárjában. Ezúttal azonban Ilsa házasságban él a titokzatos és idealista ellenállási harcossal, Victore Laszloval (Paul Henreid). A film színészi teljesítményei magasan kimagaslanak. Bogart magával ragadóan alakítja Rick karakterét, aki a külsejének kemény külsője mögött meglepően összetett és érzékeny lélek rejtőzik. Bergman és Henreid közötti kémia olyan erőteljes, hogy az néha szinte fájdalmasan átüt a vásznon. A dialógusok az "Casablanca" egyik legfőbb erőssége. 

A film számos kifejezetten idézetes mondatot tartalmaz, amelyek máig a popkultúra részét képezik. Az emlékezetes szövegek, mint például a "Play it again, Sam" vagy a "Here's looking at you, kid" hozzájárulnak a film varázsához. 


 

A film zenei kísérete is kiemelkedő. A "As Time Goes By" és a "La Marseillaise" azonnal felismerhető dallamok, amelyek mélyebb érzelmi rétegeket adnak a történetnek. Még a mai napig is hatással van a közönségre a "Casablanca" misztikus és szenvedélyes világa, amelyben a szerelem és a kötelesség konfliktusa következetesen jelen van. 

Az 1942-es alkotás meggyőzően bizonyítja, hogy az emberi sorsok és az egyéni döntések milyen módon fonódnak össze a nagy történelmi eseményekkel, és hogy az igazi hőség sokszor a legegyszerűbb döntésekben rejlik. 

A "Casablanca" tehát nemcsak egy kiváló film, hanem egy olyan művészi alkotás, amely örök emlékezetünkben él tovább.

Magyar vonatkozás

A "Casablanca" című filmnek is van egy érdekes magyar vonatkozása. A második világháború alatt a film Magyarországon is vetítésre került, noha a háborús témájú filmek terjesztése és vetítése szigorúan szabályozott volt. A magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy a "Casablanca" politikailag kevésbé érzékeny, és nem tartalmaz olyan elemeket, amelyek a nézőket rossz irányba befolyásolnák. 

Az egyik érdekes részlet a magyar változathoz kapcsolódik az, hogy a film címét lefordították "A fekete pérla" címre. Ez egy kreatív és stílusos módja volt annak, hogy a címhez igazodjanak, miközben a történet egyedi színtereit és karaktereit hangsúlyozzák. Emellett fontos megjegyezni, hogy a magyar szinkronhangok nagy gondossággal kerültek kiválasztásra, hogy megfeleljenek az eredeti karakterek személyiségének és hangjának. A magyar szinkron is hozzájárult ahhoz, hogy a film népszerűsége Magyarországon is növekedjen. Összességében, a "Casablanca" magyarországi megjelenése is fontos része a film globális hatásának és kulturális örökségének. Michael Curtiz, a magyar rendező A "Casablanca" című film eredeti verzióját Michael Curtiz, a magyar származású rendező készítette. Curtiz eredeti neve Mihály Kertész volt, és 1886-ban született Budapesten. A magyarországi születésű Curtiz volt az, aki a film világhírnevét meghozta a "Casablancával". Curtiz pályája rendkívül sokszínű volt, és több mint 100 filmet rendezett. Munkássága szerteágazó stílusokat és műfajokat ölelt fel, a vígjátékoktól a kalandfilmeken és a melodrámákon át a háborús drámákig. Curtiz Hollywoodban találta meg a sikerét, és olyan klasszikusokat készített, mint az "Angyalok városa" (Angels with Dirty Faces), a "Robinsonnak lenni jó" (Captain Blood), és természetesen a "Casablanca". Az utóbbiért Curtiz megkapta az Oscar-díjat a legjobb rendező kategóriában. 


 

Az 1960-as évek közepéig folytatta a rendezést, és nevéhez fűződik többek között az "Édes november" (Sweet November) című romantikus dráma is. Michael Curtiz a film történelmének egyik legkiválóbb rendezője, és munkássága azóta is nagy hatással van a filmművészetre és a rendezői technikák fejlődésére. A magyar származású Curtiz rendkívül fontos szerepet játszott abban, hogy a "Casablanca" ilyen emlékezetes és kultikussá vált. 

Érdekességek a filmről:

  • Alkalmazkodás a Forgatókönyvhöz: A "Casablanca" egy olyan film, amelynek forgatókönyve folyamatosan változott a forgatás során. A film készítése közben sokszor változtattak a cselekményen és a karakterek sorsán is. 
  • Színészi Választások: A film szereplőinek kiválasztása néhány esetben meglepő volt. Például, eredetileg Ronald Reaganre gondoltak Rick szerepére, de végül Humphrey Bogart kapta meg a szerepet. 
  • Ingrid Bergman Márványfalúja: Ingrid Bergman a film után kijelentette, hogy soha többé nem szeretne Casablancába menni. A Marokkóban lévő város márványfalai ugyanis nem voltak valódiak, és nem a valós Casablanca utcáin forgatták a film nagy részét. 
  • Képeslapok és Miniaturák: A film sok kültéri jelenetét valójában a Warner Bros. stúdió egy nagyobb modelljén vették fel, amelyet részletesen terveztek és építettek. Ezek a jelenetek olyan élethűek voltak, hogy a stúdióban dolgozó alkalmazottak magukat is szó szerint megijesztették, amikor meglátták a kész eredményt. 
  •  Díjak és Elismerések: A "Casablanca" számos elismerést és díjat kapott, többek között három Oscar-díjat (legjobb film, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv). A film még évtizedekkel később is magasra értékelt alkotásnak számít a kritikusok és a közönség körében egyaránt. 
  • Kultuszfilm Státusz: A "Casablanca" mára kultuszfilmmé vált, és sok ikonikus idézettel rendelkezik. A "Here's looking at you, kid" vagy a "Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine" ma is közismertek.

Syracuse

Megjegyzések