Nemecsek, csupa nagybetűvel – Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének adaptációi

Grund, einstand, gittegylet: e szavak hallatán majd mindenki rávágja, hogy A Pál utcai fiúk. 

Nemecsek, Boka, barátság, hűség, bátorság, hazaszeretet; mindez benne van Molnár Ferenc örökzöld regényében. A Hír TV Szélesvásznú történelem című műsorában a regény egyik, Fábri Zoltán által rendezett filmváltozatáról, valamint a 2016-ban bemutatott, Marton László által rendezett vígszínházi zenés darabról beszélgettek a műsorvezetők vendégeikkel.

A stúdióban a színdarabban játszó két színművész, Dino Benjámin és Wunderlich József idézte fel a filmet és a színpadi változatot. Dino Benjámin a Vígszínházban látható zenés darabban Nemecsek szerepét játssza. Mint a műsorban elmondta: nagy örökséget kapott, ami nagy felelősséggel jár, és amit meg kell tartani. A színész rögtön hozzátette, hogy természetesen nem akarta ugyanúgy megformálni Nemecseket, mint elődei. 


 

Nemecsek, a legkisebb hős

A színművész elmesélte: úgy lett belőle Nemecsek, hogy Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója felhívta, hogy bekerült A Pál utcai fiúkba, és Csónakos szerepét kellene eljátszani. Ezen Dino nagyon meglepődött, mert úgy gondolta, hogy szinte bármelyik karaktert el tudná játszani, de Csónakos karaktere illik rá a legkevésbé. Aggódott emiatt, intenzíven foglalkozott a szereppel, többször is megnézte a filmet, az előadás felvételét, hogy mit tudna kihozni a szerepből. 

Néhány nap múlva jött az újabb telefonhívás az igazgatótól, hogy Horváth Csaba koreográfussal átgondolták a dolgot, és mégiscsak Nemecsek szerepét osztanák rá.

A színész megnyugodott: úgy érezte, hogy a lelke helyére kerül, annyira magáénak érezte Nemecsek karakterét. Dino Benjámin szóba hozta azt is, hogy Nemecseknél bátrabb, nagyobb hőst nehezen tudna mondani a magyar irodalomban. 

Ráadásul ahogy nézi az 1969-es filmet, az az érzése, hogy tökéletesen meg van írva, gyönyörűen játszik minden színész, rengeteget lehet tanulni az alkotásból.

Dino számára hatalmas élmény játszani a színházban, és a Bokát alakító Wunderlich Józseffel úgy éneklik a nyitányt, hogy egymás szemébe néznek; ő úgy érzi, így kap elég erőt, hogy meg tudja formálni a szerepet, valamelyest fel tudjon nőni a nagy elődökhöz.

Megváltástörténet pesti módra

Wunderlich József megemlítette, hogy ő nem mutatná meg a filmet a gyerekeinek, mert szerinte annyira kegyetlen, felnőttekhez szóló mese, hogy nem való még nekik. 

Talán nagyobb kamaszoknak érdemes megnézni, akik többet értenek a műből, és fel tudják dolgozni érzelmileg. 

A színész magasztalta Fábri Zoltán 1969-es művét; szerinte Petrovics Emil zenéjével a képek úgy beszippantják a nézőt ebbe a szédelgős, poros, lázas világba, a kisiskolások közegébe, hogy nagyon sokat mond el róluk. Ezek a kisfiúk még nem tudják, hol a helyük az életben, keresik a helyüket, és nagyon szeretnek játszani. És ő ezt szereti nagyon a Pál utcai fiúkban, hogy erről a játékról is szól. Furcsa játékra hívja a mű az olvasót és a nézőt: könnyed mesének indul, miközben annyira komplex a mű és annyira tragikus a vége, hogy felér a legsúlyosabb alkotásokkal. 

A bibliai történetek is eszébe jutottak Wunderlichnek, szerinte akár egy megváltástörténetnek is fel lehet fogni A Pál utcai fiúkat, hiszen Nemecsek lényegében megváltja társait, barátait. 

Nemecsek bőrében

Dino Benjámin elmondta, hogy tényleg fel kellett nőnie a szerephez és a karakterhez. Nemecsek Ernő kisfiú, de nagy dolgokat visz véghez; lenézik a vörösingesek is, mert kicsi és gyönge, meg sem akarják verni, idézte fel a történetet a színművész. Nemecsek kisfiúként akar csatlakozni a többiekhez, figyeli őket, ő is fel akar nőni, tiszt akar lenni.

Dino elárulta, hogy a próbafolyamat során nagyon sok mindent át kellett gondolnia, meg kellett ismerni önmagát. Rengeteget gondolkodott a próbák után, hogy ő megtette-e volna mindazt, amit Nemecsek: és ilyenkor nagyon elszégyellte magát, mert arra jutott, hogy nem tudna úgy viselkedni.

A színművész ráadásul a mai napig nem gondolja, hogy tudna olyan bátor lenni, mint a Pál utcai fiúk legkisebb, leggyöngébb szereplője. Éppen ezért számára óriási dolog, hogy estéről estére el tudja játszani Nemecseket, hogy rövid időre ennek a bátor gyereknek, ennek a kis hősnek a bőrébe bújhat.

A beszélgetésben további érdekességek derülnek ki a filmmel kapcsolatban, így mindenképpen érdemes szombat délután a tévéképernyők elé ülni: a Szélesvásznú történelem aktuális epizódja 17.30-tól látható, A Pál utcai fiúk című film pedig 19.10-től a Hír TV műsorán.

www.magyarnemzet.hu

 

Megjegyzések